W Polsce udział gleb kwaśnych i bardzo kwaśnych przekracza średnio 50% powierzchni użytków rolnych, są jednak obszary, gdzie udział gleb kwaśnych przekracza 80% powierzchni.
Kwasowość gleby wpływa niekorzystnie na rozwój roślin, zmniejszając tym samym plony.
Podstawowym zabiegiem obniżającym kwasowość gleby jest wapnowanie.
W jego wyniku gleba uzyskuje odpowiedni odczyn pH, dostosowany do wymagań konkretnych gatunków roślin.
Odczyn pH gleby określa się pobierając próbki do badania w czasie okresie wczesnej wiosnym lub pożniwnym i jesiennym.
Odczyn gleby |
Zakres pH KCI |
bardzo silnie kwaśny |
do 3,5 |
bardzo kwaśny |
3,5 - 4,5 |
kwaśny |
4,6 - 5,5 |
lekko kwaśny |
5,5 - 6,5 |
obojętny |
6,5 - 7,2 |
zasadowy |
powyżej 7,2 |